باید در میان کلوتها قدم بزنی، باید از کریدورهای طولی این عوارض طبیعی و زیبا عبور کنی تا به عظمت و درک تشکیل یاردانگ یا کلوت، این سازههای طبیعی برسید. کلوت ها یا به اصطلاح انگلیسی آن یاردانگ ها از بابت شکل ناهمواری، شامل تپهها و رشته های موازی است که به سه دسته تقسیم بندی شدهاند.
+ میکرویاردانگها کوچکترین یاردانگ در مقیاس سانتی متر
+ مزویاردانگها که از یک تا ۴ متر ارتفاع با صدها متر طول که به صورت معمول بین ۵ تا ۱۰ متر طول دارند و یا انفرادی و یا به صورت پیوسته و کنار هم میتوان دید
+ مگا یاردانگها که بزرگترین کلوتها هستند و گستردهترین پهنه از این مگایاردانگها را در بیابان بزرگ صاحارا میتوان دید که بیش از ۲۰۰ متر ارتفاع و کیلومترها طول دارند
کلوتهای بیابان لوت نیز در مجموع با عرض منطقه ای ۸۰ کیلومتر و طول حدودی ۱۲۰ کیلومتر یکی از عرصههای بزرگ یاردانگ ها را در نزدیکی شهرستان شهداد در استان کرمان به نمایش گذاشتهاند. بد نیست بدانیم که بزرگترین کلوت در این منطقه به نام کلوت پوزکال مشهور است.
درمورد نحوه تشکیل یاردانگ یا کلوت، نظریات زیادی مطرح شده که یکی از آنها حاکی از بارندگیهای موقت در بیابان است که دلیل تشکیل یاردانگها شده است. چگونگی آن بدین صورت است که آب باران ترکیبی خمیری را با خاکهای بیابان ایجاد کرده که پس از خشک شدن، باد آنها را در طی زمان طولانی به فرسایش برده و حفرهها و چالههایی را بوجود میآورد که در طی زمانهای طولانی به شکل دالانهای امروزی بدر میآيد. همانطور که در ابتدای مطلب هم گفته شد درک این مورد صرفا با دیدن یاردانگها و عبور از این راهروهای طولی امکان پذیر است، تا تجسمی برای تشکیل آن در ذهن ایجاد شود.
۲ دیدگاه دربارهٔ «تشکیل یاردانگ یا کلوت»