یاردانگ
  • یاردانگ
  • بیابان
  • راه‌های قدیمی و کهن
  • عوارض جغرافیایی
  • اطلاعات عمومی
  • زیست‌بوم
  • داستانک
  • دیدنی‌ها
  • خطرات
  • اخبار
  • اقامتگاه
  • مسیر بیابانی
  • Login
  • Register
No Result
View All Result
یاردانگ
  • یاردانگ
  • بیابان
  • راه‌های قدیمی و کهن
  • عوارض جغرافیایی
  • اطلاعات عمومی
  • زیست‌بوم
  • داستانک
  • دیدنی‌ها
  • خطرات
  • اخبار
  • اقامتگاه
  • مسیر بیابانی
No Result
View All Result
یاردانگ
No Result
View All Result
تنگ رتیل

تنگ رتیل

تنگ جله‌رود یا تنگ خسک رود نام اصلی و واقعی این تنگ است

Admin by Admin
۱۰ تیر ۱۴۰۰
in عوارض جغرافیایی, اطلاعات عمومی, بیابان
450 4
3
Share on FacebookShare on Twitter

یکی از جاذبه‌های دیدنی بیابان لوت، تنگ‌هایی است که به زیبایی شما را ساعت‌ها محو تماشای خود می‌کند. یکی از این تنگ‌ها، تنگ رتیل (نام‌گذاری اشتباهی که نباید به این نام خوانده شود) است که در واقع مسیل رودخانه‌ای است که از کوه جهلی سرچشمه گرفته و در مسیر رود فصلی دهک و عبور از دق گمستان لوت و به موازات خسک رود یا خشک رود در نهایت به همراه دیگر رودهای فصلی و دایمی بیابان لوت به چاله مرکزی یا همان گود لوت می‌ریزد.

 

You might also like

خشاب، خشابه، خشابات، خشبات

خشاب، خشابه، خشابات، خشبات

۲۲ آبان ۱۴۰۴
شهر سوخته

شهر سوخته منطقه‌ای باستانی در سیستان

۱۶ آبان ۱۴۰۴
نمایی از بالای تنگ خسک رود، جله رود

لازم است بدانیم تنگ با تنگه در واژه پارسی تفاوت داشته و طبق نوشتار فرهنگ دهخدا تنگه شاخه‌ای از دریا است که بین دو خشکی واقع شده و دو دریا را بهم وصل می‌کند و تنگ دره‌ای است عمیق و باریک با دیوارهای بلند.

بدیهی است باید این تنگ را با داشتن نامی کهن و صحیح که در سفرنامه‌ها ذکر شده با نام تنگ خسک رود و یا خشک رود نام برد و یا حتی جوله رود که نامی برگرفته از واژهای بلوچی است. پس نباید از اسامی متفرقه برای این عارضه زمین شناختی و همین طور برای دیگر عارضه‌ها و مکان‌ها استفاده کرد تا علاوه بر ماندگاری نام‌های اصلی و کهن، نام‌گذاری اشتباه انجام نشود.

تنگ رتیل بار اول توسط مرحوم آقای اکبر رشیدی از فعالان و پیمایش‌گران بیابان لوت به این نام خوانده شد که ایشان نیز به دلیل وجود رتیل‌های زیادی که در این تنگ وجود داشت این وجه تسمیه را برای آن بکار بردند. بد نیست بدانیم در بیابان وسیع لوت، عارضه‌های طبیعی زیادی وجود دارد که به دلیل دورافتادگی و از نظر دور بودن حتی در سفرنامه‌ها و کتاب‌های تاریخی نیز نامی برای آنها بکار برده نشده و بالطبع کسانی که در این بیابان به تحقیق و سفر مشغول هستند با دیدن این عارضه‌ها سعی در نام‌گذاری با وجه تسمیه مناسب می‌نمایند تا برای دیگران که بعدها به این مکان‌ها می‌رسند، نامی برای شناسایی وجود داشته باشد. کاری اشتباه که نباید صورت پذیرد و اسامی قدیم از یاد نرود.

علاوه بر تنگ رتیل که نامی اشتباه است، از دیگر نام‌هایی که اشتباها برای این تنگ گذاشته شده تنگ امیر است، به دلیل فاجعه مرگباری که در انفجار مین در ابتدای تنگ در سال ۱۳۹۲ رخ داد و (امیر طالبی گل) از فعالان گردشگری و محیط زیست با ماشین بر روی مین رفت و جان خود را از دست داد. از آن روز به بعد خیلی‌های نام این تنگ را تنگ امیر گذاشتند. یاد این عزیز را می‌توان به نمونه‌های مختلف یادآور شد، اما با گذاشتن نام ایشان بر روی تنگی که نامی کهن دارد یک اشتباه جبران ناپذیر است.

نام تنگ را بی شک از رود فصلی بالادست و کناری آن، خسک رود یا خشک رود به تنگ خشک رود و یا تنگ خسک رود گذاشته‌اند و این نام باید در کنار نام بلوچی خود به نام جوله رود برای آیندگان حفظ شود.

این تنگ در حدود ۱۲۰ کیلومتری بخش شهداد (خبیص) و در نزدیکی جاده شهداد به نهبندان قرار دارد و دیواره‌هایی بلند به مانند تنگ چاه‌کوه در جزیره قشم دارد که با بلندی حدود ۴۰ تا ۱۰۰ متر نیز دیده می‌شود و شیبی ۱۵ درصد تا ۱۰۰ درصد را شامل شده است. انگار فرسایشی آبی به صورت عمودی در این تنگ روی داده است. دیواره این تنگ بسیار سست بوده و از دانه‌های درشت ماسه تشکیل شده که بهم پیوسته است. درون تنگ حشرات زیادی را می‌توان دید که شاید یکی از علت‌های وجود رتیل‌های زیاد آن همین منبع غذایی خوب برای آنها باشد. رتیل خورشیدی که با نام رتیل شتری هم مشهور است در این تنگ بسیار دیده می‌شود.

وجه تسمیه نام‌گذاری این رتیل بر اساس داستان‌های زیادی است همچون آنکه با آرواره‌های قوی خود شکم شترهایی که خوابیده بوده را پاره می‌کرده و یا رنگ بدنش که همچون رنگ شتر است و یا شکارچی شب‌رو که از نور خورشید فراری است و در لانه خود می‌ماند.

تنگ خسک‌رود طویل‌ترین تنگ در بیابان لوت است که حدود ۲۰ کیلومتر دیواره در ارتفاع‌های متفاوت داشته و حدود ۳۰ کیلومتر هم بدون دیواره است و بالطبع از تنگ یا دره زبان مار با اختلاف فاحشی طویل‌تر است. تنگ زبان مار هم در بلندترین شاخه خود حدود ۸ کیلومتر درازا دارد. عبور پیاده نیز در بیشتر قسمت‌های تنگ رتیل به دلیل ریزش آوار دیوارها غیر ممکن است چه برسد برای عبور با خودرو که علاوه بر ریزش دیواره‌ها در بعضی نقاط به حدی تنگ می‌شود که عبور خودرو اصلا ممکن نیست.

تنگ رتیل
تنگ جوله رود، نمایی از بالا

توجه:
بدیهی است سفر به بیابان لوت نیاز به داشتن تجهیزات مناسب و خودرو دو دیفرانسیل به همراه راهنمای مجرب منطقه است. علاوه بر آن کسب مجوز‌های مربوطه از نهادهای ذیربط از واجبات سفر بوده و به دلیل خطرناک بودن منطقه نیاز به هماهنگی‌های لازم است و گروه یاردانگ بر این موارد تاکید اکید دارد.

Tags: تنگ جوله رودتنگ خسک رودتنگ رتیل
Admin

Admin

Related Stories

خشاب، خشابه، خشابات، خشبات

خشاب، خشابه، خشابات، خشبات

by Admin
۲۲ آبان ۱۴۰۴
0

خشاب، خشابه، خشابات، خشبات، این واژه‌ها چیست و چه نوع سازه‌ای را دربر می‌گیرد؟ میل‌های راهنما و برج‌ها تنها در...

شهر سوخته

شهر سوخته منطقه‌ای باستانی در سیستان

by Admin
۱۶ آبان ۱۴۰۴
0

شهر سوخته کجاست؟ شهر سوخته در واقع يكی از نمادهای مهم از تمدن بزرگ دشت سيستان در ایران است. شهری...

آتاکاما

آتاکاما

by Admin
۱۴ آبان ۱۴۰۴
0

صحرا و بیابان آتاکاما (Atacama Desert) یکی از خشک‌ترین و کم بارش‌ترین بیابان‌های دنیا است که در شمال کشور شیلی...

تمدن جیرفت

تمدن جیرفت

by Admin
۰۸ آبان ۱۴۰۴
1

تمدن جیرفت و اخباری جدید از این منطقه حکایت از آن دارد که چهار اثر باستانی نفیس (عتیقه) از دل...

Next Post
حوض خان

حوض خان

Comments ۳

  1. بهمن ایزدی says:
    3 سال ago

    🤔

    پاسخ
    • Admin says:
      3 سال ago

      بهمن خان چرا تو فکر؟ 🙂

      پاسخ
  2. بازتاب: ریگستان - Yardang (Iran Deserts is our Speciality)

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Yardang (Iran Deserts is our Speciality)

یاردانگ سایت مستقل خبری و اطلاع‌رسانی است.
آگاهی‌رسانی و اطلاعات جامع از کویرها و بیابان‌های ایران
در حیطه فعالیت‌های سایت یاردانگ است.
هر گونه برداشت با ذکر منبع یعنی سایت یاردانگ مجاز است.
کلیه حقوق سایت یاردانگ برای شرکت کلوت شهداد کویر به شماره ثبت ۶۱۴۳۴ محفوظ می‌باشد.

  • Buy
  • Support Forum
  • حمایت مالی
  • About / درباره ما
  • Contact us / تماس با ما

بیابان‌های ایران تخصص ما است 2012 Yardang.ir©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms below to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
icon
از ما بپرسید ....
icon
×
icon
تا جایی که بتوانیم آگاهی شما را بالا می‌بریم. از ما بپرسید ...
ما سعی داریم در کمترین زمان ممکن پاسخ‌گوی شما باشیم.
مدیر سایت Whatsapp chat
مدیر سایت
مدیر سایت
برای شروع گفتمان، کلیک کنید
×
icon
سوالات متداول
در این قسمت سوالات متداول کاربران جمع آوری شده است تا در صورتی که شما هم همین سوال را دارید پاسخ سوال خود را پیدا کنید
بازگشت
No Result
View All Result
  • صفحه اصلی
  • راه‌های قدیمی و کهن
  • عوارض جغرافیایی
  • اطلاعات عمومی
  • بیابان
  • زیست‌بوم
  • اخبار
  • داستانک
  • دیدنی‌ها
  • خطرات
  • اقامتگاه
  • تور
  • مسیر بیابانی
  • تماس با ما

بیابان‌های ایران تخصص ما است 2012 Yardang.ir©