بصیران و قلعه زری هر دو از روستاهای حاشیه شمال شرقی بیابان لوت بوده، آنهم در مسیر اصلی راه کاروانیانی که از کرمان به خراسان حرکت میکردهاند. در واقع مسیری کهن از بصیران و قلعه زری به خبیص که با گذر زمان از یاد رفته و قریهها هم خالی از سکنه شدهاند. (درحال حاضر کومههایی از خانوادهای دامدار در نزدیکی قلعه زری وجود دارد)
قلعه زری در واقع یکی از مراکز استخراج فلزات از جمله طلا، مس، سرب، منگنز و حتی معدن سنگ فیروزه بوده که در ۲۰ کیلومتری بصیران قرار دارد و هماکنون نیز آثار این معادن را به صورت حفرهها و دهلیزهای گوناگون میبینیم که مشخصا دارای قدمتی بسیار زیاد است. راهی که از بصیران میگذشت به مکانی موسوم به سرچاه میرسید که در دشتی رسی و نمکی قرار دارد که به چاهی میرسد که آب آن تا حدودی قابل شرب است. در حال حاضر سرچاه مجهز به تلمبه بادی است که آب را از چاه به سطح برای استفاده و شرب شترها میآورد.
در ادامه راه به تپه ماهورهای کوتاهی میرسیم که در نهایت راه را به دره تنگی هدایت میکند که با کوههای کوتاه و سنگلاخی احاطه شده است و راه از رودخانه خشکی دارای درختان گز و تاق به فلات وسیعی هدایت میشود که پس از عبور از آن به دشت وسیع لوت میرسیم. نام این گذرگاه گلوی سوداگر است که بنا به حکایات از به کشته شدن تاجری است که به دست بلوچها به قتل رسیده است.
با خروج از این تنگه و مسیر به بیابان هموار و وسیع میرسیم که از شن خاکستری دانه درشتی تشکیل شده و فاقد رستنیهای قابل ملاحظهای در آن است. در ادامه راه به کوه مه بختو یا همان بختو میرسیم. در ادامه به محلی به نام بالاحوض میرسیم که بقایای حوضانباری ویران دیده میشود. راهی که از تباسین هم میگذرد و پس از آن در نهایت به ریگ پنج انگشت و مسیری که به خبیص منتهی میشود که در پستهای دیگر از آن یاد شده است.

درود بیکران
بسیار از اطلاعات مربوطه سپاسگذارم، امیدوارم فرصتی پیش آید تا آسمان زیبای کویر را با هم ببینیم.
سپاس از همراهی همیشگی شما