کاروانیان برای عبور از بیابان و رسیدن به منزلگاهها با دو مشکل اساسی روبرو بودهاند که یکی از آنها تامین آب و دیگری علوفه و علیق چهارپایان همراه خود بوده است. آب را به نوعی به همراه خود داشتهاند و شتر نیز به کم آبی عادت دارد، اما حمل علوفه برای کاروانیان مشکل اصلی عبور از بیابان بوده است. (سولوک ابزاری برای حمل آب)
با توجه به اینکه برخلاف تصور همگان، آب در بیابان پیدا میشود! آبی که با وجود شور بودن میتواند برای رفع عطش و شرب چهار پایان مورد استفاده قرار بگیرد، پس مشکل اصلی عبور از بیابانها تامین علیق شترها بوده است که هر کاروان میبایست به مقدار مورد نیاز و بسته به نوع مسیر با خود حمل میکرده.
آب شرب مورد نیاز افراد کاروان نیز در روشهای مختلف و بسته به نوع مسیر حمل میشده است و از دیرباز عابران بیابان روشهای خاص خود را برای نگهداری و استفاده از آن داشتهاند. میدانیم که در زمانی دور مردم خوب بلوچ به عنوان راهنمایان و عبور کنندگان اصلی بیابان لوت در این بیابان وسیع تردد میکردند و برای همین، به روشهای مختلف آب شرب خود را برای گواراتر شدن تا به امروز حمل میکردهاند.
مرسومترین روش برای حمل آب آشامیدنی توسط بلوچها که هنوز هم مورد استفاده قرار میگیرد، استفاده از بطریهای آب معدنی خالی است که با ابتکار جالبی به صورت قمقمه برایشان تغییر کاربری داده است. در این روش که به آن سولوک ( SOLLOK ) به معنی گالن کوچک در زبان بلوچی اطلاق میشود از همین بطریها و یا گالنهای ۴ لیتری و حتی ظروف آلومینیومی که در دسترس باشد استفاده میکنند و در ابتدا به دور آنها یک لایه پارچه نخی بسته و بعد با پارچه گونی کنفی که متخلل است آنها را پوشش داده و پس از محکم کردن با تکه بند یا تسمهای در بالا آن را مهار کرده تا به مانند بند قمقمه کارایی داشته و در کنار وسیله نقلیه خود از موتور تا ماشین در جایی که حتی المکان سایه داشته باشد قرار میدهند. (در گذشته نیز به پالان و جهاز شتر آویزان میکردهاند) در زیر عکسی قرار داده شده که یکی از این سولوکهایی است که در بیابان رها شده و آن را با جزییات کامل میتوانید ببینید.

درود
سالهاست که ازین روش برای قمقمههای دوچرخهام استفاده میکنم. تو سفرهای دوچرخه مخصوصا جاهایی که از آبادی دور هست خیلی کاربردیه و جواب میده. حتی تو گرمای ظهر تابستون.
من این روش و از پدربزرگم یاد گرفتم اما اسمش رو نمیدونستم که به لطف یاردانگ الان میدونم. ❤😉
سلام بر همراه ورزشکار و علاقمند . خیلی خوشحالیم که مطلبی را عنوان کردهایم که برایتان مفید بوده و چه جالب که این کار را به صورت عملی انجام دادهاید و تاییدی عملی شد بر نوشته یاردانگ. مانا باشید