یکی از این عوارض زمین شناسی بر روی زمین، وجود تنگهها و درههایی است که بیشترشان توسط فرسایشهای آبی و بادی در روزگاران کهن پدید آمدهاند. دره زبان مار یا تنگه زبان مار از آن دسته عوارض زمین شناسی است که احتمالا در اثر فرسایش شدید آبی، به علت نبودن پوشش گیاهی در منطقه رخ داده و بوجود آمده است.
اقلیم و عوارض زمینشناختی در بیابان لوت بسیار متنوع است به صورتی که با ورود به هر نقطه از آن شما با شگفتی زیادی در برابر دیدن این عوارض روبرو خواهید شد. در یاردانگ از این عوارض گفتهایم و این بار از این دره زیبا و خاص خواهیم گفت.
دره زبان مار یا تنگه زبان مار در شرق منطقه کلوتهای شهداد و غرب چاله مرکزی لوت واقع شده است که برای دسترسی به آن پس از گذر از منطقه کلوتها در جاده شهداد به نهبندان باید از جاده خارج شده و به سمت جنوب مسیر را ادامه داد، پس از طی مسیری حدود ۵۰ کیلومتر در دشت لوت به این مکان زیبا خواهیم رسید.
مدتها بود که این منطقه آن هم به علت دور افتادگی از مسیر کاروانیان در گذشته و همینطور ناشناخته بودن منطقه کسی به وجود این دره زیبا و عجیب پی نبرده بود. شاید اولین بار در پیمایشی که جناب آقای مهرداد قزوینیان، به این منطقه رسید، توانست تا با تهیه نقشه هوایی، عکس، فیلمهای منطقه و بر اساس شکل ظاهری آن از بالا که همچون زبان دوشاخه مار بود آن را به این نام بخواند.
دره همچون زبان دوشاخه مار در نقطهای پایانی از هم جدا شده و به دو راستا تفکیک میشود. طول این دره حدود ۹ کیلومتر است و دیوارههای آن در بعضی نقاط به ۳۰ متر ارتفاع هم میرسد. به دلیل طوفان شن، کف دره پوشیده از ماسه بوده و به همین علت ورود به آن توسط خودرو به دلیل احتمال ریزش دیوارههای آن در داخل و همینطور عرض کم آن بسیار خطرناک است.
در داخل دره لاشه حیوانات و پرندگان دیده میشود که خود دلیل و شاهد خوبی برای تردد روباه شنی در آن به دنبال شکار و تغذیه از این لاشهها است.
دسترسی به این دره زیبا از سمت بخش شهداد در استان کرمان و همینطور از سمت روستای دهسلم در خراسان جنوبی به وسیله مسیرهای بیراهه با خودروهای دو دیفرانسیل میسر است که به همین دلیل نیاز به راهنمای متخصص و تجهیزات ناوبری امکان پذیر خواهد شد.
در آخر بازهم یادآور میشویم سفر به این منطقه همچون دیگر مناطق بیابان لوت نیازمند آشنایی کامل با مسیر، داشتن تجهیزات مناسب و داشتن تجربه بیاباننوردی است. علاوه بر اینها با توجه به قرار گرفتن آن در خارج از منطقه سبز گردشگری بیابان لوت، نیازمند اخذ مجوزهای مربوطه از ارگانهای ذیربط است.
Comments ۱