آتشفشانهای بیابان لوت در پهنه بیابانی این گستره دست نیافتنی زیبایی بینظیری را به آن داده است، سه دهانه آتشفشانی بیشتر مشهور و معروف است، که از نظر دورههای زمینشناختی نیز بسیار جوان میباشند. از آنها در یاردانگ میخوانید.
نتیجه فوران این آتشفشانها، مخروطهای منفردی است که در سطح دشت پراکندهاند و تبدیل به یکی از زیباترین جلوه های زمینشناختی در این منطقه شدهاند. موقعیت مکانی هر سه این دهانهها در لوت شمالی، در شمال غربی منطقه گندم بریان + بوده که خود از زیباییهای بیابان لوت + است. جالب است که بدانیم گسل نایبند نیز دقیقاً از میان این مخروط های آتشفشانی عبور میکند و بر اساس فرضیهای، فعال شدن این آتشفشانها نیز به خاطر فعالیت این گسل در این منطقه میباشد. گسل نایبند در راستای شمالی، جنوبی از جنوبی ترین بخش رشته کوه شتری در جنوب خاور طبس، تا باختر شهداد با طولی بیش از ۳۵۰ کیلومتر قرار گرفته است. در حقیقت گسل نایبند مرکب از چهار قطعه گسلی اصلی هم پوشان، بسیار پرشیب و بیشتر به صورت قائم است.
مدتها نامی برای این سه آتش فشان از آتشفشانهای بیابان لوت در نظر گرفته نشده بود تا آنکه به قدردانی از خدمات دکتر کردوانی و دکتر محمودی این تصمیم توسط دکتر مستوفی سرپرست تیم پژوهشی دانشگاه تهران در دهههای گذشته گرفته شد و دوتا از آنها به نامهای این بزرگان آتش فشان کردوانی و آتش فشان محمودی نامگذاری شد.
برای مشخص شدن و وجه تمایز این آتشفشانهای جوان، مخروط آتش فشان محمودی در قسمت شمالی و مخروط آتش فشان کردوانی در جنوب قرار دارد و مخروط آتش فشان کردوانی دارای دو دهانه است که دهانه دوم به آن چسبیده است و از سمت جنوب به کوه کلوت پیوند خورده، کوهی که با قشری از بازالت، بلندتر از مخروطهای آتش فشانی تا تپه بازالتی گندم بریان ادامه دارد.
رسیدن به آتشفشانهای بیابان لوت به دلیل ناامنی و سختی مسیر دشوار است و تا مدتها کمتر کسی به بالای دهانههای آن رسیده بود، به خصوص در مسیری که از سوی این دهانهها به سمت تپه بازالتی گندم بریان راه دارد، مناطق مشکوک به مینگذاری و تلههای انفجاری زیاد است. از همین روی بازدید از آنها، علاوه بر اخذ مجوزهای لازم، نیاز به راهنما و تجهیزات مناسب دارد.

یاردانگ مطابق همیشه سفر به اعماق بیابانی به خصوص بیابان لوت را پیشنهاد نمیکند. پیمایش در این مناطق نیاز به اخذ مجوزهای لازم از نهادهای امنیتی مربوطه و داشتن تجهیزات و راهنما میباشد.