بیابان گرگ (Gorg Desert) کجاست؟ متاسفانه نام این بیابان وسیع در هیچ گزارش، سفرنامه، کتابهای تاریخی و جغرافیایی یا دیگر منابع مکتوب ذکر نشده و برای اکثریت فعالان بیابانگردی نیز مجهول است.
صرفا از این بیابان آن هم به صورت یک یا چند خط نامفهوم در اندک متون بسیار قدیمی نام برده شده که خود بر گمنامی آن افزوده است! در برخی نوشتهها هم از این بیابان به نام بیابان کرک یاد شده که به احتمال زیاد منظور همین بیابان گرگ بوده است.
دکتر مستوفی نیز در گزارشات جغرافیایی خود این بیابان را تا حد یک پاراگراف شرح داده که از آن میتوان به عنوان منبع و مرجعی برای پیگیری، دنبال کردن و یافتن این بیابان استفاده کرد.
از گذشته بسیار دور تا قرن گذشته منطقه مرزی بین دو استان کرمان و سیستان و بلوچستان، بین شهرستان فهرج تا نصرتآباد به دلیل قرار گرفتن در مسیر راه ادویه و دیگر راههای باستانی و کهن از جمله راه کرمان به سیستان و از آن مهمتر راه و بخشی از مسیر فارس به سیستان حائز اهمیت بوده است. بر همین اساس و گمانه زنیهای انجام شده حدود بیابان گرگ را میتوان در بین این دو شهر با مرکزیت گرگ آباد دانست.
از فهرج به تفصیل در یاردانگ گفتهایم، نصرت آباد کنونی که با نامهای کهن و قدیمی اسپی، اسپد، سبیج، سنیج، اصفه، سانیک و یا سانج در شرقیترین قسمت بیابان لوت، در مرز سیستان و کرمان یاد می شود که آبادترین مکان در حاشیه بیابان بعد از فهرج بوده که تمامی راههای بیابانی آن منطقه از آن عبور میکرده است.
بیابان گرگ در تاریخی از دوره سلجوقیان تا کنون را در خود جای داده است و همانطور که گفته شد در حدود گرگ آباد در نزدیکی مزارآباد قرار دارد. در این بیابان میتوان به مکانها، رباط، کاروانسرا، حوضانبارها و میلهای خاصی به عنوان نشانه راه و مسیر اشاره کرد که همگی دارای اهمیت تاریخی بوده است. بنای اصلی داخل این بیابان را به نام بنای بیابان گرگ نام نهادهاند که دکتر مستوفی در گزارشات خود از آن به نام قلعه سلجوقی لنگ بروت نام برده است.
از جمله این سازههای باستانی و تاریخی میتوان به قلعه فهرج، قلعه سنگ، رباط یا کاروانسرای شورگز، قلعه شاه مردان، رباط یا کاروانسرای بیابان گرگ، قلعه کهور، قلعه چشمه، میل نادری، میل فرهاد، سه قلعه و کاروانسرای آبادی گرگ، جاده سنگفرش باستانی و کهنه قلات را نام برد که از میزان تعداد این سازهها بیابانی قابل توجه و خاص به شمار میرود.

به درستی از وجه تسمیه نام این بیابان سندی در دست نیست و علاوه بر آنکه میدانیم واژه گرگ خود کلمه و نامی است بسیار قدیمی که به دوران پیش از اسلام نیز در دوره سلجوقیان میرسد و از طرف دیگر هر آنچه است بر اساس گمانهزنیها، روایت و داستانهای اقوام بلوچ منطقه این نام را به فردی به نام گرگین بن میلاد نسبت میدهند که در گذشته بسیار دور در این منطقه دارای زمین و مزرعه بوده است.
از این آثار یاد شده میل نادری از اهمیت بالاتری برخوردار است چرا که هنوز هم تقریبا سالم باقی مانده و در جاده بم به زاهدان زیر آفتاب گرم تابستان و سرمای سوزان شبهای بیابانی پابرجاست. اگر چه هیچگونه اقدام حفاظتی و مرمتی برای این اثر توسط متولیان انجام نشده است و هیچگونه تابلو یا نشانی برای معرفی آن نیز در محل قرار گیری آن وجود ندارد. این میل از آنجا دارای اهمیت است که میتوان با توجه به سبک معماری خاصی که دارد آن را به دورههای آل بویه، سلجوقیان و اتابکان نزدیک دانست به خصوص که در محدوده آن به جاده سنگفرش باستانی برمیخوریم که آن هم بر اساس گمانهزنیها میتواند به دوره هخامنشیان نیز ربط پیدا کند.

توضیحات بسیار خوب ولی دریغ از یک تصویر!
دوست خوب یاردانگ. با توجه به گستره بیابانی وسیع این منطقه بر آن شدیم تا عارضهها و دست سازههایی که در این بیابان وجود دارد را در پستهای جداگانه توضیح دهیم. سازههایی چون میل نادری، میل فرهاد و جاده سنگ فرش باستانی که در حال حاضر به همراه منطقه فهرج به نشر در آمده است. به امید حق در آتیه نزدیک خواسته شما برآورده خواهد شد. چشم
توضیحات بسیار خوب ولی دریغ از یک تصویر!
و الانم وقت ارسال میگه تکراریه
درود دوباره، در خصوص عکس در نوشته قبلی شما توضیح داده شد. وقت ارسال تکراری را متوجه نشدم !